سریال بیمخاطب پاساژ پایتخت ؛ دلار با بازار موبایل چه کرد؟
جمعیت کمی که در پاساژ وجود دارد یا با اخم از مغازهها بیرون میآیند یا موبایل به دست که قیمتها را چک میکنند، بیخیال خریدشان میشوند و فقط ویترینها را نظاره میکنند. اکثر فروشندگان روی صندلیهای تعبیه شده در سرسرا نشستهاند و با یکدیگر گپ میزنند و این وسط نیمنگاهی هم به در مغازهشان دارند تا اگر یک درصد مشتری وارد آن شد به سراغش بروند.
تعداد انگشت شماری از جمعیت برندپوش که برایشان یکی دو میلیون اختلاف قیمت دیروز و امروز تفاوتی ندارد اما با پاکتهای پر از برخی فروشگاهها بیرون میآیند و برعکس اکثر جمعیت خوشحال هستند. اینجا پاساژ پایتخت در قلب پایتخت ایران است که با خیزش نرخ دلار، همه چیز در آن به هم ریخته است.
موبایل“/>
«قرار بود برای تولد خانم آیفون ۸ بخریم که دیدیم دلار بالا آمده و تصمیم گرفتیم یک هفته زودتر این کار را کنیم، صبح که این قصد را کردیم پولمان میرسید ولی الان که ساعت کاریمان تمام شده و آمدیم قیمتها تفاوت پیدا کرده. فعلا از خرید منصرف شدیم تا ببینیم چه پیش میآید.» از زوجی که اینها را با ناراحتی میگویند میپرسم یعنی امیدی دارید تا قیمتها درست شود؟ یکیشان چشمانش را در حدقه میگرداند و شانهای بالا میاندازد، او هم مثل بسیاری گیج و مبهوت این نوسان قیمت است و فعلا بهنظر میآید که تسلیم شده، مانند «حمید»، مغازهداری که میگوید که از مهرماه ۹۶ بازار خوابیده است:
«اول طرح رجیستری و حالا هم این موج افزایش نرخ دلار. هیچ مغازهای در پایتخت زیر ۲۰ میلیون اجارهاش نیست ولی دخل من امروز ۲۰۰ هزارتومان بوده. لابد میگویید چون بعد عید است و تهران خلوت، اوضاع اینجوری شده که اشتباه است. دیروز و حتی ایام عید و قبل آن اوضاع به بدی امروز نبود و چندتایی مشتری داشتیم اما امروز هرکس که وارد مغازه میشود بعد از پرسیدن قیمتها فکر میکند که ما گرانفروشی میکنیم. مردم میگویند شما که با نرخ دلار الان جنس را نخریدید که با نرخ الان حساب میکنید، کیست که به مشتری تفهیم کند که من اجناس فردایم را ولی به قیمت دلار روز میخرم؟»
موبایل“/>
مقایسه قیمتهای شنبه و یکشنبه با یکدیگر. سمت چپ متعلق به ۱۹ فروردین و سمت راست برای ۱۸ فروردین. قیمتها در لحظه جابجا میشد و شاید موقع خواندن این مطلب هم تغییر پیدا کرده باشد.
اینجا تازه میفهمم که بسیاری از مغازهداران بعد از طرح رجیستری دیگر تعداد بالا موبایل نمیخرند و انبارهایشان پر نیست. حمید به من میگوید مانند صید و کشتار روز، او و خیلی از خردهفروشان روزانه دستگاههای خود را تامین میکنند و عمدهفروشان هم در این روزهای بعد از عید بیشتر از ۵ عدد (آن هم با باند بازی) از جنسی به آنها نمیفروشند.
اینها را یکی از دیگر از فروشندگان که تخصصش فروش محصولات اپل است هم تایید میکند و معتقد است که نوسان قیمت دلار در بازار موبایل بیشتر از همه روی آیفون تاثیر گذاشته. با صحبتهای او و بازدید از فروشگاههای پاساژ مشخص شد که بیشتر مغازهداران تصمیم گرفتهاند که اجناس خود را علیرغم موجودی داشتن در داخل فروشگاه به مردم نفروشند و فعلا دستنگهدارند تا قیمتها به ثبات برسد. یکی از فعالین موبایل پایتخت در این باره میگوید:
«با وجود اینکه اکثر فروشندگان پاساژ تصمیم گرفتهاند اجناس خود را نفروشند، ما اگر مشتری بیاید جنس را به او میفروشیم با اینکه میدانیم به ضررمان تمام میشود چرا که فردا با قیمتی که امروز موبایل رو فروختم نمیتوانم مجددا موجودیام را شارژ کنم ولی مجبور هستم. اجاره و مزد کارگرد و… شوخی ندارد و صاحب مغازه هم کاری به افت و خیز بازار ندارد، سر ماه اجارهاش را میخواهد.»
موبایل“/>
وی کانال تلگرامی را نشان میدهد که در آن مغازهداران پاساژهای معروف موبایل و نمایندگان برندها هر روز صبح قیمت کالاهایشان را در آن به اشتراک میگذارند و این روند همیشه بدون وقفه مدتهاست که روزانه انجام میشود ولی از امروز صبح تا ساعت ۶ بعدازظهر هیچ خبری در کانال نیست. تلفن مغازه را برمیدارد و برای قیمتگرفتن کالا به چند فروشنده عمده و نمایندگی زنگ میزند که هیچکدام جواب تلفن نمیدهند و به من میفهماند که چه آشوبی در بازار بهپاست. با تلخندی میگوید: «ما بازار موبایل هستیم و این کاسبی ماست، ولی این ماجرا که فقط به موبایل و لپتاپ محدود نیست، چند روز دیگر مواد اولیه کارخانهها و داروها و صنایع پزشکی و…که گریبانگیر دلار شد، از آنجاها هم باید گزارش بگیرید.»
برخی مغازهداران از گفتگو ممانعت میکنند و با بیحوصلگی جوابهای سربالا میدهند ولی «نادر کمالی»که در کنج پاساژ مغازه جمع و جوری دارد با دل پری سفره دلش را باز میکند:
«موبایلهای بالای دو میلیون تا پانصدهزار تومان و بلکه بیشتر هم افزایش قیمت داشته است. موبایل نوت ۸ سامسونگ سه میلیون و پانصد و پنجاه هزار تومان بود و امروز کمی بیشتر از ۴ میلیون شده، یعنی چیزی حدود نصف حقوق وزارت کار یک کارمند معمولی. گلکسی اس ۸ دو میلیون و هفتصد و پنجاه هزار تومان بوده و امروز به بیش از سه میلیون تومان رسیده. در این پاساژ برای اجاره و خرید یک باب مغازه همیشه متقاضی بود ولی الان مدتهاست مغازههایی خالی در طبقات پاساژ وجود دارد و هیچکس خواهان آن نیست. عمدهفروشهای طبقات فوقانی علائدین امروز تا ساعت ۱۱ هم باز نکردند و لیست قیمتها را جمع کردند و اعلام کردند که فروش نداریم. شرکتها وارد کننده بعد از رجیستری هم این وسط بیتقصیر نیستند و در امر واردات جنس کمکاری میکنند. باور کنید امروز کالایی با قیمت دو میلیون و نهصد و سی خریدیم ولی با قیمت دو و میلیون فروختیم.»
مغازههای کمی در این پاساژ روی کنسولهای بازی و عناوین گیم متمرکز هستند. قیمت بازیهای آکبند از ۲۸۰ هزار به ۳۵۰ هزار تومان رسیده بود و خود کنسولها فعلا خرید و فروش نمیشد.
پاساژ پایتخت نظارهگر مردم ناراضی و مغازهداران شاکیتر است که به دلیل افزایش بیسابقه نرخ دلار بلوای خاموشی در آن ظهور کرده است. برخی میگویند نرخ ارز از مقدار فعلی هم بالاتر میرود و برخی دیگر معتقدند که شاید اوضاع درست شود. اوضاع نابهسامان بازار موبایل تنها بخشی از عواقب این افزایش بیرویه است، حال باید منتظر ماند و نظاره کرد که دولت و بازاریان در آخر چه فکری به حال این اوضاع دارند و آیا میتوان به رونق گرفتن آن هنوز امید داشت یا خیر.
The post سریال بیمخاطب پاساژ پایتخت ؛ دلار با بازار موبایل چه کرد؟ appeared first on دیجیاتو.